Tuğla ve Bims arasındaki Farklılıklar, Olumlu ve Olumsuz Özellikler;
Duvar tuğlanın ısı iletkenlik Katsayısı λ (W/m.K): 0.3 tür. Bims ısı iletkenlik katsayısı λ (W/m.K): 0.18 dir. Isı yalıtımı açısından düşürsek bims kullanmak daha avantajlı. Sayılardan anlaşılmak üzere ısı yalıtımında bims kullanmak yaklaşık olarak 2 kat daha yararlı olacaktır.
Tuğla duvarın ses iletimi düşüktür. Bims ses iletimi yüksektir. Müzik odası, stüdyo odası, toplantı odası, ofisler gibi ses iletimi istemediğimiz mekanlarda tuğla duvar tercih edebiliriz.
Bims basınç dayanımı(N/mm^2) :1,80 civarındadır. Tuğlanın basınç dayanımı tuğla çeşidine göre değişmekte olup bu değer: 2-5 (N/mm^2) civarlarında değer alır. Basınç dayanımı yüksek olduğu için duvarın maruz kalacağı (özellikle deprem kuvvetleri) karşısında tuğla tercih edilmelidir. Tuğla ve Bims arasındaki Farklılıklar, Olumlu ve Olumsuz Özellikler Duvar tuğlanın ısı iletkenlik Katsayısı λ (W/m.K): 0.3 tür. Bims ısı iletkenlik katsayısı λ (W/m.K): 0.18 dir. Isı yalıtımı açısından düşürsek bims kullanmak daha avantajlı. Sayılardan anlaşılmak üzere ısı yalıtımında bims kullanmak yaklaşık olarak 2 kat daha yararlı olacaktır. Tuğla duvarın ses iletimi düşüktür. Bims ses iletimi yüksektir. Müzik odası, stüdyo odası, toplantı odası, ofisler gibi ses iletimi istemediğimiz mekanlarda tuğla duvar tercih edebiliriz. Bims basınç dayanımı(N/mm^2) :1,80 civarındadır. Tuğlanın basınç dayanımı tuğla çeşidine göre değişmekte olup bu değer: 2-5 (N/mm^2) civarlarında değer alır. Basınç dayanımı yüksek olduğu için duvarın maruz kalacağı (özellikle deprem kuvvetleri) karşısında tuğla tercih edilmelidir
Tuğla ve bims arasındaki Farklılıklar, olumlu ve olumsuz Özellikler;
Duvar tuğlanın ısı iletkenlik Katsayısı λ (W/m.K): 0.3 tür. Bims ısı iletkenlik katsayısı λ (W/m.K): 0.18 dir. Isı yalıtımı açısından düşürsek bims kullanmak daha avantajlı. Sayılardan anlaşılmak üzere ısı yalıtımında bims kullanmak yaklaşık olarak 2 kat daha yararlı olacaktır.
Tuğla duvarın ses iletimi düşüktür. Bims ses iletimi yüksektir.Müzik odası, stüdyo odası,toplantı odası, ofisler gibi ses iletimi istemediğimiz mekanlarda tuğla duvar tercih edebiliriz.
Bims basınç dayanımı(N/mm^2) :1,80 civarındadır. Tuğlanın basınç dayanımı tuğla çeşidine göre değişmekte olup bu değer: 2-5 (N/mm^2) civarlarında değer alır.Basınç dayanımı yüksek olduğu için duvarın maruz kalacağı (özellikle deprem kuvvetleri) karşısında tuğla tercih edilmelidir
Bir metrekare tuğla duvar maliyeti bir metrekare duvar bims fiyatından daha ucuzdur.Bu oran zaman içinde değişikler gösterebilir.
Bimslerin genellikle birim hacim ağırlığı: 390-600 (kg/m^3) arasındadır.Genel olarak tuğlaların birim hacim ağırlığı :600-700 (kg/m^3) arasındadır.Görüldüğü üzere bimsler tuğlalara oranla daha hafif malzemelerdir.Bunlarda statik açıdan yapıda önem arz etmektedir.
GAZBETON (YTONG)
Silis, çimento, sönmemiş kireç, alçı taşı ve su karışımına gözenek oluşturucu alüminyum ilave edilmesi ile birlikte elde edilen milimetrik toleransla istenilen boyutlarda kesilir ve sertleştirmek maksadıyla buhar kürüne tabi tutulur.
Son 100 yılda Yapı sektöründe vazgeçilmezler arasına girmiş olan gazbetonun özelliklerine birlikte göz atalım.
Yapısında %80 ile %84 arası gözenek bulundurduğundan dolayı gazbeton yapı malzemesi olarak beton, tuğla ve briketten daha hafif olması sebebiyle yalıtım özelliği daha iyidir
Tuğlaya kıyasla daha hafiftir
Yangına ve depreme dayanıklıdır
Maliyeti tuğlaya kıyasla daha pahalıdır
Yapısındaki boşluklu yapılardan dolayı ısı ve ses yalıtımı yüksektir
Düzgün yüzeyli olduğundan sıva maliyetini azaltır ve zamandan tasarruf sağlar.
Günümüz maliyet olarak incelediğimizde ise farklar şöyledir.
Tuğla yatık örüldüğünde metre kareye 35 adet gitmektedir maliyeti 21.00 ₺/metrekare
Tuğla dik örüldüğünde metrekareye 25 adet gitmektedir maliyeti 15.00 ₺/metrekare
Bims standart 15 lik kullanıldığında metrekareye 12.5 adet gitmektedir maliyeti 31.25 ₺/metrekare
Bims standart 20 lik kullanıldığında metrekareye 12.5 adet gitmektedir maliyeti 43.75 ₺/ metrekare
Gaz beton 15 lik kullanıldığında metrekareye 6.6 adet gitmektedir maliyeti 39.60 ₺/metrekare
Gazbeton 20 lik kullanıldığında metrekareye 6.6 adet gitmektedir maliyeti 59.40₺ /metrekare
Bütçeniz ve tercihinize bağlı olarak kullanacağınız ürünlerin tamamı toptan ve perakende satışı tarafımızca yapılmaktadır
Fiyat bilgisi için iletişim numaralarımızdan ulaşabilirsiniz .
0 Yorum
Bu bloga henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz ?
Yorum Yazın